5 Jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling

Het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (VPWvO) bestaat 5 jaar! Sinds de oprichting in 2004 is een hele weg afgelegd, waar we best trots op zijn.  Dit was niet mogelijk zonder de steun van de vele Vlaamse en lokale partners die zich inschreven in deze vorm van samenwerking! En toch blijft er nog veel te doen.

Op woensdag 28 oktober keken we achteruit en vooruit. De aanwezigen kwamen uit verschillende hoeken, de interventies waren interessant en de getuigenissen sprekend. Bekijk hieronder de presentaties en een foto-impressie.

 

 

Mevrouw de minsister

Geachte dames en heren.

 

In mijn korte tussenkomst wil ik u een beeld geven van wat de Vlaamse drinkwatermaatschappijen kunnen bijdragen in de wereld van de waterproblematiek in het Zuiden.

Onlangs was er een colloquium van de Europese Gemeenschap waar men constateerde dat in de drinkwatersector zich zo een 90 % van de best gekwalificeerde experts te vinden zijn in de publieke sector. De Vlaamse drinkwatermaatschappijen zijn met zijn allen gevat in de publieke sector en dat geeft hen een unieke opportuniteit om met andere drinkwatermaatschappijen in de ACP (Afrika, Caraïben en Pacific) landen samen te werken.

 

Deze samenwerking kan de vorm van een ‘twinning’ partnersship aannemen waarbij door vorming en technische bijstand aan regionale of lokale drinkwatermaatschappijen know how kan overgedragen worden op gebieden zoals management, financieel beleid, middelenbeheer en andere ‘good governace’ structuren. Onze publieke drinkwatermaatschappijen zijn voorbeelden van het op een kost-efficiente en duurzame manier verlenen van diensten aan het grote publiek.

 

De publiek-publieke twinning partnerships bieden een oplossing voor de door ‘vraag gedreven of ‘demand-driven’ strategieën en zijn resultaat gericht met methodes van best beschikbare technologie die de beoogde doelen opleveren te meten  met objectieve criteria.

 

De partners werken samen op basis van gedeelde kosten en verwezenlijken op die manier een interne financiering binnen het project van een of meer van de betrokken partijen.

 

Het eigenaarschap van de bekomen resultaten is voor de volle 100% voor de ontvangende partij en het partnershap opereert op een non-profit basis voor de knowhow verstrekkende partij.

 

Het publiek-publieke partnerschap is een veruitwendiging van de internationale solidariteit en kan bijdragen tot de democratische processen in de betrokken landen.

 

De publiek-publieke samenwerkingen zijn geen papieren constructies, de diensten van de Europese Unie hebben weet van meer dan 130 initiatieven in 70 landen.

 

In een aantal gevallen participeert ook de private sector onder de vorm van een consortium met één van de publieke partners. In dit opzicht denken wij dat het Vlaams Partenariaat Water voor Ontwikkeling een bijzonder efficiënt platform is voor de beoogde samenwerkingsverbanden.

 

Een ander aspect van de publiek-publieke samenwerking is de grote flexibiliteit binnen de civiele maatschappij met inbreng van de meest diverse sociale actoren met inbegrip van bijvoorbeeld de vakbonden, burgerbewegingen en actiegroepen. De betrokkenheid van de lokale overheden is democratisch, transparant en sturend voor het samenwerkingsproject.

 

De twinning structuur kan eveneens de dialoog en samenwerking bevorderen tussen lokale en nationale besturen.

 

Met deze manier van werken ontstaan eveneens formele en informele netwerken waarbij uitwisseling van informatie en ervaringen bijdragen tot de dynamiek en nieuwe inzichten in de oplossing voor water problematieken kunnen beter doorstromen.

 

ENGAGEMENTSVERKLARING

 

Download de engagementsverklaring Water voor Ontwikkeling

Wil u deze nog ondertekenen? Geef een seintje aan lieve.dillen@lne.vlaanderen.be

 

Deze organisaties en bedrijven deden het u voor:

 Bevrijde Wereld, Bond Beter Leefmilieu, CDI Bwamanda, Dierenartsen zonder grenzen, Ecorem, FOS, Green, Grontmij, Hogeschool West-Vlaanderen, IMDC, Ingenieurs zonder Grenzen, Ninafri, Pidpa, PROTOS, Rotary Brussel-Cantersteen, Soresma, Stad Sint-Truiden, Terradialoog, VLIR-UOS, VMW, VVSG, VUB

Sinds dan gingen volgende organisaties en bedrijven hierop in:

Academics for Development, AGT NV, Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland, Antea Group NV (vroeger Soresma), Aquafin, Bekribu, Bevrijde Wereld, Bond Beter Leefmilieu, Bvba Harvestments, Caritas International, Catapa vzw, CIMIC, Collectief Kanaga, Congodorpen vzw (vroeger CDI Bwamanda), Develtere, De Watergroep (vroeger de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening), Dierenartsen zonder grenzen, Durabilis, Dwagulu-Dekkente vzw, Ecofoundation, Ecorem, E-STER, Fednav Belgium, Finado vzw, Fracarita, FOS, G3W (vroeger Steunfonds Derde Wereld), Gammol, Ghana Council, Gemeente Vorselaar, Gilmex, Good Planet Belgium (vroeger Green Belgium), Grontmij, Grundfos Bellux, GVLS Groenendaal, Hach Lange, Havenbedrijf Antwerpen, Havenbedrijf Gent, Hogeschool West-Vlaanderen, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Campus De Nayer (Lessius Hogeschool), Humasol, IIMK, IMDC, Ingenieurs zonder Grenzen, IZEN Energy Sustems, Jappaleh Foundation, KA Zottegem, Kitanda vzw, KOGEKA, KU Leuven, Mariën Expertise NV, Ninafri, Noord-Zuid vzw, Octogon, Ondernemers voor Ondernemers,  Origo, Pidpa, PROTOS, Provincie Antwerpen, Rotary Brussel-Cantersteen, Rytron, S-eau-S Sahel VZW, Seghers Ecoplant, Sint-Janscollege Poperinge, Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze, Stad Sint-Truiden, Terradialoog, TMVW, UNICEF, Universiteit Gent, Vereniging voor Sociale vooruitgang en landbouwontwikkeling (VSVLO), VLIR-UOS, Vrienden van Burkina Faso, VVSG, VUB, Vzw AIF+, Vzw Molse Vrienden van Santo Tomás, Vzw Sabou, Vzw Wa, Watafrik (vroeger Wataf België), Waterleau, Xaveriuscollege Borgerhout

Wil u deze nog ondertekenen? Geef hier een seintje.

Sympathisanten
Een aantal personen of organisaties liet weten dat zij sympathiseren met het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling. meer

 Sympathisanten

Coppens Jozef (Gemeentebestuur Ravels)

Roefs Karel (Gemeentebestuur Rijkevorsel)

Roos Dirk (Environmental Resources Management)

Tessier Wim 

Van den Bogaert Monique (Gemeentebestuur Schoten)

Van den Brande Adelheit (11.11.11)

Vandewynckel Geert (Gemeentebestuur Heuvelland)

Vanhulst Johan (Gemeentebestuur Bierbeek)

Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

 

Meer foto’s via https://goo.gl/photos/iPDPfKV55DzosTii6

5 jaar VPWvO foto 3
5 jaar WWD foto 1
5 jaar VPWVO foto 4
5 jaar VPWvO - foto 2